*pareri cu coloana sonora si ganduri spuse cu voce tare... sau scrise

miercuri, 23 aprilie 2008

the theory

...Tot timpul cand deschid yahoo.mail imi apare faza cu "In Irak au mai murit inca 15...." sau ceva despre alegerile din state. Acum, in esenta sunt un optimist si sa pui cap de afis oricare dintre cele 2 teme mi se pare demoralizant si pentru mine ca roman, total fara importanta dar nu despre asta vreau sa vorbesc.
...Razboaiele, incep sa cred, k sunt mai vechi ca prostitutia sau au inceput din cauza ei. Nu cred in razboi si nici nu sunt hippie. Pur si simplu cred k exista si alte solutii decat sa te duci peste o tara si sa-i macelaresti. Tot timpul o sa ti se zica k se victimele din randul copiilor si femeilor sunt minime dar trebuie sa realizam k exista si vor exista intotdeauna. Cred, cu tarie, ca numai prostii merg la razboi. Nu vreau sa jignesc, dar asta cred. Nu e vorba de prosti in sensul k e prost "k fire" ci de prosti cu o inteligenta redusa care nu stiu multe si sunt inca pe o treapta mai jos in ierarhia lui Darwin. Prostii "ca fire" sunt aia care le poarta razboaiele, baietii care cred intr-un patriotism dus... si aici s-ar putea sa exagerez... la extrem, un fel de CV Tudor in varianta "spray" nu ca originalul EDT (Eau du..).
...Intr-o tara cu un nivel de educatie, sa zicem... mediu, numai cei din patura sociala inferioara se vor duce la razboi. ai putea sa zici k e vorba de saracie si nivel de trai dar aici vorbim de o singura variabila si exceptiile sunt binevenite in comentariu. Dar daca stai sa faci calculul ce tari poarta razboaie, la ora actuala, ideea merge destul de bine: SUA, Korea, China, mai tot ce e prin America de Sud. O sa-mi zici dupa asta k in lista mea sunt si tari care au razboaie civile si nu o sa te contrazic, dar aici vorbim de altfel de razboi.
...Intotdeauna razboiul s-a purtat din cauza banilor sau a religiei (care este discutabil ca pretext sau nu). Pana si cruciatii care s-au dus sa "crestineasca" au macelarit si furat pana au plesnit.
...Si ma uit la tari care nu au avut razboaie (mai) niciodata. Elvetia nu a mai avut razboi de sute de ani si atunci a fost ceva cu 500 de soldati. puteai sa-l confunzi cu un meci de fotbal. Tarile Nordice, au avut acum sute chiar mii de ani razboaie serioase dar in ultimii 500.... sa fim seriosi "batalia de 10 zile"... iti ia numai 6 zile sa pui corturile. Bineinteles a fost si "batalia de 120 de zile" in care s-au organizat focuri de artificii, vanatoare in doi, beach volley, wet t-shirt contest si alte chestii de genu asta. Hai, sa fim seriosi!
...Iti imaginezi cum ar fi daca Suedia s-ar bate cu... Norvegia. Daca Suedia ar pierde ar ramane fara Volvo si Ikea, si daca Norvegia ar pierde, suedezii ar exploda de schiuri si hering.
...In concluzie si in incheiere... NU cred in razboi, cred in comunicare, cred in armate mici (da' bune :)) ) care sa se joace pac-pac la summit-uri, si totodata sa mentina frontiera in caz de... atac?.


P.S. Nu vreau sa jignesc in nici un fel cei care au luptat sau sustin lupta armata dar nu cred in violenta

3 comentarii:

Hubba spunea...

Te referi doar la istoria recenta? Sau generalizezi? Stii f. bine ca nici eu nu sunt tipul patriot si/sau razboinic, ofensiv din fire. Dar ia in calcul faptul ca suntem aici, asa cum suntem, tocmai pentru ca 'the grunts' s-au 'taiat' cu turci, tatari, rusi, nemti, italieni si altii...

Anonim spunea...

Good (old) point! Cum ar putea un individ modern fi pro-razboi cunoscand efectele hiperdistructive ale acestuia?
Nu prea ar putea... ar alege pacea/cooperarea care-i asigura libertate, prosperitate, etc.
Ma rog, exista si nefericitul caz in care ar putea... unul care ar avea un castig personal de pe urma razboiului , i.e. cineva mai aproape de sau la putere.

Poate singurul efect creativ al razboiului de care beneficiem si astazi este INTERNETUL conceput in 1969 de catre un departament de securitate al guvernului US pentru a punele bazele unei chatline secrete prin care militarii si carcetatorii americani sa poata schimba usor si rapid informatii indiferent la ce distanta nu s-ar fi aflat pe timp de razboi.

Mda, datoram razboiului rece inventia internetului.
Interpretarea acestui fapt pe care mi-o asum insa, este ca, chiar daca e drept sa spunem ca razboiul a fost propice crearii unui lucru util si pe pace, trebuie sa realizam ca daca n-ar fi existat razboaiele din trecut, multe societati ar fi atins un nivel al dezvoltarii economice urias comparativ cel de acum( si s-ar fi inventat o multime de lucruri folositoare si chiar inertetul, eventually) - vezi tarile nordice care inregistreaza cel mai mare GDP per capita si de care ai pomenit foarte corect si tu in post.

Deci, NU razboi, DA pace si cooperare, pentru cei care inca mai au dubii in privinta asta :))

dru spunea...

oaaa.... now... that's really a comment! Go Olga!