*pareri cu coloana sonora si ganduri spuse cu voce tare... sau scrise

marți, 24 iunie 2008

noaptea barurilor deschise articol incomplet si pe departe de a fi terminat

Acum vreo luna sau mai mult a fost "noaptea muzeelor" si au fost deschise mai 'toata' noaptea, bine tre' sa recunoastem, k a fost o tiganie dupa ora 11, intrare in grupuri de nush cate persoane care aveau la dispozitie un timp limitat. Am incercat si eu sa merg dar nu am ajuns decat putin baut pe la 2 cand mi s-a zis k s-a inchis. Ai putea zice "bah, erai baut si d-aia nu te-au primit" si eu as zice k ai dreptate dar aia din fata muzeului care asteptau si ei???... vreo 50-100 la numar??... printre care si copii cu tatici mamici, unchi, catel, purcel.
La 2 sapt dupa noaptea alba a muzeelor a fost randul galeriilor de arta... acolo nici macar nu m-am mai ridicat. Astazi cand veneam de la scoala am vazut un poster cu "noaptea institutelor" si ghici ce... nici la asta nu o sa ma 'obosesc'.
Bai, frate... io zic sa termine astia, cu prostiile astea cu "nopti albe de cultura"... pana la 11-12 noaptea mai zic, da, intr-adevar, este o idee buna, k poate n-are timp familistu' de cultura dar dupa o anumita ora o sa se imbete naibii tablourile alea.
As vrea sa mi se spuna k gresesc si ca in ziua de azi, in bucuresti mai exista reminiscente de cultura in tineret dar stim cu totii k o sa ne oprim la UTV, MTV si OTV. Adica, nu zic k nu exista exceptii (a fost o dubla negatie, daaa?!) dar asta este in fond si definitia 'exceptiei' si anume, nr mic deci e vb de o "cantitate" foarte redusa in comparatie cu majoritatea.
Spune-ne k Mcdonald's'il de la Unirii o sa fie non-stop, k o sa gasesc un restaurant deschis pe la 4 noaptea si atunci o sa vina lumea k la paine moka. Spune-mi k un muzeu este deschis si pe deasupra mai e si cu intrare gratuita... "cum?.. moka??... sa mori tu??!!" cam asta e nivelu' daca e moka tre' sa te bucuri de moka, moka e bun, moka e gratis.
Si pe deasupra mai e si pb mea personala cu tema muzeului: nu ai ce cauta intr-un loc in care nu stii cum ai ajuns... nu ma intelege gresit... nu zic k omu nu are voie sa se duca sa vada despre ce e vb.... bai dar daca nu ai auzit de grigorescu sau de luchian stai acasa. Daca ti se pare ca Mihai Viteazu e filmu ala cu Amza Pelea (si aici merg deja departe)... reformulez... daca ti se pare ca Mihai Viteazu e filmu ala cu nea' Marin mai bine du-te la discoteca...
Cultura, in opinia mea, e pe cale de disparitie, vorbesc de cultura aia cu carti (vb de literatura nationala si internationala mai vechi de 30 de ani ), cu biblioteci, cu muzee. Daca ai citit Coelho, nu inseamna k esti mai destept, daca ai citi Cartarescu nu inseamna k esti 'citit'. Inseamna k vrei sa zici si tu k "Uite frate k citesc, nu ca tine!". Daca te duci la muzeu la "nopti albe" odata pe an ca atunci este.. o data pe an, nu inseamna k esti cult... inseamna k toatea astea sunt doar pt TINE... 'ei' incearca sa faca mai accesibila cultura sau macar s-o aduca la nivelul tau de inteligenta... nimeni nu vrea sa faca din tine intelectual dar macar mediocru sa fii pentru k in momentul asta te indrepti spre inferioritate si te mai si complaci in ea.
Stiu ca in timp cultura evolueaza dar consider ca in momentul acesta in romania trece catre o involutie (sau declin). Uita-te la toate site-urile.... despre ce sunt??? despre ce am mai vazut, pe unde am mai fost, cu ce se mai imbraca ala/aia. Uita-te pe site-il unei edituri sa vezi descrierea la o carte... cred k post'ul asta e mai mare.
Nu zic k io sunt mare rahat... dar macar io stiu ce fac prost (rar ce-i drept) si recunosc indolenta mea pentru cultura (nu chiar toata... mai degraba e o 'indolenta selectiva').


Anexa:

“Haute Culture” is a term that is sometimes used in general media as a definition for cultural activities or items that achieve the highest standards. Although initially used as an offshoot of the highly popular (and now legally protected) Haute Couture, it really seeks to define anything that is unique and exclusive in the cultural world (as opposed to the fashion one).

“Haute Culture” really defines a number of interesting façades of our society and has been used in a number of different ways, from high-end art collections to tailor-made holidays."

Un comentariu:

Hubba spunea...

nota 10!
Haute Culture reprezinta, cel putin in Romania, un... deziderat al elitelor si nimic mai putin. Deocamdata suntem asociati cu mancaruri 'traditionale', fotbal de calitate indoielnica si politicieni corupti. De aici si generalizarea celorlalti - un popor cu moralitate indoielnica, orientati spre castig, gata sa renunte la orice este 'bagaj suplimentar' doar pentru o paine in plus. Moka si cultura, in asocierea ta, sunt la ele acasa doar in Romania.